Doe sociaal:
Maa

Limburg wil vliegveld redden

De provincie Limburg steekt 4.5 miljoen euro in de luchthaven Maastricht Aachen Airport. “De luchthaven heeft dat geld nodig om een faillissement voorlopig te kunnen voorkomen “, zegt de provincie. De luchthaven zit in grote problemen en zou zonder hulp deze zomer failliet gaan.

Financiële problemen

Zonder hulp van de provincie was de luchthaven dus aankomende zomer failliet gegaan. De provincie wil de luchthaven overheid houden vanwege de werkgelegenheid en “het vestigingsklimaat” in Limburg. Als de luchthaven gesloten moet worden zou dat ten kosten gaan van maar liefst 800 banen. Dat is een te groot verlies voor de provincie. Het geld moet worden besteed aan douane, veiligheid en brandweeractiviteiten op de luchthaven. De luchthaven kan het geld echter alleen krijgen als de bedrijfsvoering flink wordt aangepakt. Er moet iets veranderen om de luchthaven overeind te houden. Anders gaat het in de toekomst weer mis.

Toekomst

Met dank aan de financiële injectie koopt de provincie wat tijd voor de provincie zelf en de luchthaven om verschillende toekomstscenario’s uit te kunnen werken. De partijen bekijken daarin hoe Maastricht Aachen Airport kan overleven. Limburg wil de luchthaven “niet tegen elke prijs” overeind houden. Als het te veel gaat kosten kan het dus zo zijn dat de provincie alsnog besluit om de luchthaven om te laten vallen. Er moet iets veranderen en flink in de kosten worden gesneden.

Mei

In mei vroegen de Provinciale Staten van Limburg bij het kabinet om geld voor de luchthaven. Staatssecretaris Mansveld wees dat verzoek toen af. Europa zou de financiële hulp van het kabinet als ongeoorloofde staatssteun zien, aldus de staatssecretaris.