Doe sociaal:
Ondernemers Vertrouwen Limburg

Ondernemers Limburg zien einde van de tunnel nog niet

Ondernemers uit Limburg van het midden- en kleinbedrijf zien de toekomst nog steeds somber in. Dat blijkt uit de kwartaalenquête van de Kamer van Koophandel. Ook al is het ondernemersvertrouwen iets hoger dan in het eerste kwartaal van dit jaar blijft de verwachting nog altijd negatief. De reden zou zijn de aanhoudende maatregelen die de Tweede Kamer maar blijft nemen en angst voor nog meer bezuinigingen. Daarnaast houden consumenten en bedrijven hun portemonnee dicht.

Personeel en banen

Ruim 90 procent van de ondervraagde bedrijven in de regio Limburg neemt in het tweede kwartaal van dit jaar geen nieuw personeel aan. Schokkend is het feit dat bijna 25 procent van de bedrijven zelfs banen gaat schrappen. Net als in de vorige enquêtes zijn de bouwbedrijven over het algemeen het meest negatief over de economie. Door het verlies aan banen kan de economie een flinke klap krijgen.

Economie

Waar we in de rest van Nederland dus een ligt herstel zien, blijven de bedrijven in Limburg dus enorm negatief. Dit komt voornamelijk omdat er geen duidelijkheid is, ondernemers zitten met een hoop vragen wat betreft de economie. Wanneer is de crisis eens over? Welke bezuinigingen komen er nog aan? Gaat de btw weer omhoog? De ondernemers vinden dat er veel te weinig duidelijkheid is over die vragen. Daarnaast zijn de bouwbedrijven nog steeds zeer negatief omdat er amper gebouwd word. De opdrachtgevers willen eerst zoveel mogelijk verkopen of verhuren voordat de eerste paal de grond ingaat.